Vrijwilliger Gert Hak

kogge model_700x330Mijn favoriete “stuk-van-Kampen” is het model van de Kogge op de waterzaal (2e etage)

Omdat:

Ik een grote affiniteit heb met water en met schepen.
Zeer waarschijnlijk is deze voorkeur van erfelijke aard:
Mijn vader wilde naar zee.
Mijn broer was 40 jaar scheepswerktuigkundige op de Grote Vaart.
Zelf fiets ik (bijna) dagelijks over de IJsselkade om naar de schepen te kijken.
Het scheepje model staat voor de ‘echte’ Kogge, die in de Nieuwe Buitenhaven te bewonderen is.
Een Kogge, die in de jaren negentig van de vorige eeuw gebouwd is op grond van de gegevens van scheepsartefacten, die gevonden zijn op de bodem van de voormalige Zuiderzee ter hoogte van Nijkerk.
Een geweldige prestatie, die heeft geleid tot een (bijna) authentieke ‘replica’ van een middeleeuws schip
Een schip, dat, met name op halve-windse koersen, heel goede zeileigenschappen blijkt te hebben.
Zelf heb ik dit mogen ervaren, omdat ik een tijd vrijwilliger was op de Koggewerf.
Ook tijdens de Ommelandvaart van 2003 bleek de Kamper Kogge tot grote prestaties in staat.
Het model, voor mij, symbool staat voor een interessante en belangrijke periode in de geschiedenis van Kampen: de 13e tot en met de 15e eeuw.
De tijd, waarin Kampen, vaak om opportunistische redenen, wel of niet participeerde in het ‘Hanzeverbond’.
Dit, als samenwerking tussen kooplieden, begonnen verbond evolueerde tot een supranationaal verbond van, met name, machtige Duitse en Nederlandse steden.
Een soort E.E.G. ‘avant-la-lettre’.
Kamper schippers en kooplieden hadden de moed om Kampen te verlaten, de Zuiderzee en het Wad over te steken om, langs de kusten van Jutland varend, hun bestemming, Skanör, te bereiken.
Dit  was, en is, een schiereiland ten Zuiden van Malmö in Zweden.
Kampen had hier,evenals andere Nederlandse en Duitse steden, een ‘vitte’: een stuk grond waarop ze haar eigen rechtspraak kon praktiseren.
Hier werd gekocht en verkocht.
Zo werd Kampen een zeer welvarende stad.
De architectonische erfenis is in de binnenstad nog steeds zichtbaar: de Boven- en Buitenkerk, het Gotisch Huis en de Schepenzaal bijvoorbeeld.

Tot de IJssel verzandde.

Dit waren mijn associaties bij het model van de Kogge.
Daarom is het voor mij één van de favoriete museumstukken binnen het Stedelijk Museum Kampen.

Gert Hak

Bijschrift foto:
Model van een Kogge
H.J. Wagenaar, hout, linnen, ijzer, 1989

LET OP!

Aangepaste openingstijden!

Wegens de feestdagen zijn wij gesloten op:

24, 25, 26 en 31 december 2018

en 1 januari 2019.

Wij wensen u fijne kerstdagen een heel gelukkig 2019!

Twitter response: "Bad Authentication data."