Vrijwilliger Jan Kok

 

favorietestukvan jankok 700x330Daar staat- ie dan.... Hoog, bovenop de grote zwarte zuil in de vitrine met glimmend gildezilver.
Hij torent uit boven alle ander zilveren kostbaarheden, deze drinkhoorn van het Sint Paulusgilde, het gilde van de Korvenmakers. Een trotse houding heeft- ie, alsof- ie de wacht houdt over al die andere prachtige pronkstukken die hier stilletjes achter glas liggen mooi te zijn: gildebekers, een koningsstaf, drinkhoorns, een bandelier, begrafenisschildjes, een bodebus. Al die schitterende voorwerpen voeren ons terug naar lang vervlogen tijden, naar tijden van handel, voorspoed en rijkdom in de stad, naar de tijden van de georganiseerde vakbroeders, de gilden

 

Macht en trots straalt deze drinkhoorn uit, zoals hij daar staat, op zijn bewerkte zilveren vogelpoten, met zijn rijk versierde zilveren banden, als brede ringen om die krachtige hoorn, met zijn zilveren platen met tekst en tekening over de naamgeving van het gilde.
Eens daadwerkelijk een èchte hoorn, indrukwekkend, een geducht verdedigingswapen van wisent, buffel of bizon, later de basis voor deze stoere drinkbeker, rijkelijk versierd door fijn graveer- en edelsmeedwerk.

'Tot lof Sint Poulusgilt ter eeren van sijn leden, bin ick tot haeren dynst gemaeckt en oock gesneden...' staat er in de zilveren bovenrand gegraveerd, samen met afbeeldingen van korven en manden, de attributen van dit gilde.
Op de met de ronding van de hoorn meegebogen zilveren plaat ontdekken we de afbeelding van een man te paard - de bekering van Paulus bij Damascus - en is in sierlijke krulletters o.a. te lezen:

'Arent Arentsen Brandt
Heeft dit laeten maecken seer triumphant
Hij was lyberael en daertoe milde
Hij heeft dit geschonken aen onse gilde
En onse Patroon daer op doen snijden
Die nae Damasko sou toe rijden
Gelyck ghy nu siet in dese gesneden prent...'

Nog meer valt er te ontdekken op die andere zilveren plaat: zeven fijn gesneden wapenschildjes met huismerken en daarboven de voorletters van gildemeesters.
Een lust om naar te kijken en om even stil van te worden: met zoveel geduld, toewijding en vakmanschap gemaakt.

Met deze drinkhoorn konden de leden van het Korvenmakersgilde voor de dag komen en pronken op hun bijeenkomsten, feesten en gezamenlijke gildemaaltijden, waarbij nieuwe leden werden 'ingedronken' uit de gildehoorn.

Iedere keer wanneer ik de drinkhoorn zie, zie ik ook altijd weer het beeld van een leguaan: even stilstaand, kop en bovenlijf omhoog geheven, zijn omgeving onderzoekend.
Arrogant, hoogmoedig, onaantastbaar door die houding en zijn pantser: Wie doet me wat....

Zo zal misschien de stad zich ook gevoeld hebben - lang geleden - op de toppunten van haar macht, onaantastbaar achter een pantser van muren en poorten: Wie doet ons wat...

Jan Kok

favorietestukvan jankok 340x240 favorietestukvan jankok 340x240-2

Bijschrift:
Drinkhoorn van het Sint Paulus- of Korvenmakersgilde
Onbekende meester, hoorn, zilver, 1641

Verhuur en trouwen

Actueel

Problemen op de site

Wegens technische problemen laat onze website momenteel niet de juiste informatie zien. Heeft u vragen over het huidige aanbod in het museum, neemt u dan alstublieft contact op met het museum zelf: 038-3317361

 

Onze excuses voor het ongemak.

Opening Arie Schippers

Op zondag 17 februari opent de tentoonstelling 'Mens wordt hond' van Arie Schippers. Vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom. De opening start om 15.00 uur in onze Gouden Zaal. Na afloop is er uiteraard ruimschoots de tijd om de tentoonstelling - op beide locaties- te bewonderen.

 

Toegang is gratis en u krijgt een hapje en een drankje.

 

Taxatie(mid)dag!

Het museum organiseert op zondag 20 januari tussen 13.00 en 16.00 uur een taxatiemiddag in de Gouden Zaal! Taxateurs Jan Bockweg (taxateur schilderijen en prenten, Epe) en Marius van Ee (taxatie- en adviesbureau, Kampen) zullen uw bijzondere voorwerpen taxeren. Kosten bedragen € 2,- per voorwerp, met een maximum van 2 voorwerpen per persoon. Uiteraard kunt u ook terecht voor adviezen omtrent restauratie, schoonmaken en onderhoud.
Iedereen is van harte welkom!

 

Twitterfeed

Dinsdag bestaat het Stedelijk Museum Kampen 10 jaar. Komt u die dag met ons vieren? Voor de eerste 50 gasten staat er een gebakje klaar!

website realisatie: nmedia ict