Schetsontwerpen

koningsportret headerVan zaterdag 7 maart tot en met zaterdag 21 maart zijn de schetsontwerpen (op vertoon van een geldig toegangsbewijs) te zien in het Stedelijk Museum Kampen en kan er gestemd worden. Als spelregel geldt: 1 stem per persoon. De publieksstem wordt als één stem in het geheel gerekend.

Drie schetsontwerpen
De drie schetsen zijn gemaakt door drie verschillende kunstenaars. Aan de hand van de schetsen wordt een kunstenaar gekozen die het 'gat' in de bijzondere collectie Oranje portretten van de Gemeente Kampen mag opvullen. De drie kunstenaars die de schetsen hebben gemaakt zijn: Kenne Gregoire, Mat Kissing en Arie Schippers.

Selectiecommissie
Een selectiecommissie beoordeelt de werken en maakt een keuze voor een ontwerp. De selectiecommissie bestaat uit vijf leden en heeft daarmee vijf stemmen. Het Kamper publiek krijgt óók een stem in de uiteindelijke keuze. Van zaterdag 7 maart tot en met zaterdag 21 maart zijn de schetsontwerpen (op vertoon van een geldig toegangsbewijs) te zien in het Stedelijk Museum Kampen en kan er gestemd worden. Als spelregel geldt: 1 stem per persoon. De publieksstem wordt als één stem in het geheel gerekend.

Collectie Oranje portretten
Door de compleetheid van de collectie, en door het feit dat zij allen van top tot teen –ten voeten uit- zijn afgebeeld, vormen deze portretten een unieke reeks in Nederland. Om de collectie aan te vullen met een schilderij van goede kwaliteit heeft de commissie een aantal selectiecriteria opgesteld waaraan de schetsontwerpen getoetst zullen worden:

Criteria
• Het moet een olieverf op doek schilderij zijn, dat zonder lijst de afmetingen 192x128 cm heeft.
• Het portret moet natuurlijk gezag, ingetogen trots en Koningschap uitstralen.
• De koning moet staand en ten voeten uit worden afgebeeld.
• Het portret moet herkenbaar zijn.
• Het portret moet eigentijds zijn en in de collectie passen.
• De koning wordt liever niet in uniform afgebeeld. De regalia en hermelijnen mantel mogen aanwezig zijn.
• Het schilderij moet een getrouwe uitwerking zijn van het schetsontwerp.
• Een glimlach mag.

Keuze voor het portret
Wie de opdracht krijgt om het definitieve schilderij te maken blijft voorlopig nog een verrassing. De stembus zal op zaterdag 21 maart sluiten. Op woensdag 25 maart wordt om 13.30 uur door Burgemeester Koelewijn in het Stedelijk Museum Kampen bekend gemaakt welk ontwerp uitgevoerd gaat worden.

LET OP!

Aangepaste openingstijden!

Wegens de feestdagen zijn wij gesloten op:

24, 25, 26 en 31 december 2018

en 1 januari 2019.

Wij wensen u fijne kerstdagen een heel gelukkig 2019!