Jantien Jongsma

Jantien Jongsma_700x330Kijken naar de werken van Jantien Jongsma is jezelf verliezen in een andere wereld. In vogelvlucht glijden je ogen over landschappen, steden en dorpen waar zich blijde gebeurtenissen en kleine drama´s voltrekken. Ze tonen herinneringen aan verre reizen naar tropische bestemmingen en Nederlandse dorpen waar de kunstenaar en haar familie uit afkomstig zijn. Geschiedenis wordt gecombineerd met persoonlijke herinneringen en fantasie, feit en fictie zijn onherkenbaar met elkaar verstrengeld. Geen detail krijgt meer of minder aandacht dan het andere, alles is even belangrijk. De veelal symmetrische, vlakvullende stijl van werken waarbij het perspectief telkens weer anders is, doet folkloristisch aan. Toch vindt dit alles, in tegenstelling tot wat men normaal onder volkskunst verstaat, zijn oorsprong in het brein van ´slechts´ een persoon.

Naast dat er inhoudelijk veel tegelijkertijd wordt afgebeeld, gebeurt er visueel ook enorm veel in het werk van Jongsma. Schilderachtige technieken worden afgewisseld door fijne tekeningen, figuratief door abstracte vlakken met lijnen en patronen. Grote vlekken kleur lijken als per ongeluk op het oppervlak terecht te zijn gekomen en worden afgewisseld door secuur geplaatste knipsels. Alles vindt zijn plaats en niets is vreemd in deze eigenaardige wereld.

Naast tekeningen en collages presenteert Jongsma in het Stedelijk Museum Kampen een serie speciaal gemaakte grote papierknipwerken die de ramen van het museum sieren. Door het licht dat door de ramen valt en de activiteit die zich aan de andere zijde afspeelt, veranderen de werken continue. De afbeelding ontstaat door dat wat is weggehaald en nu vervangen is door de toevalligheden van het leven.

Papierknipkunst is een eeuwenoude bezigheid die zijn oorsprong vindt in China en om onbekende reden vooral in het zeventiende-eeuwse Nederland erg populair werd. Wellicht omdat de gemiddelde burger rijk genoeg was om zijn of haar tijd te verdoen met deze vrij nutteloze bezigheid. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om een eenvoudig knipwerk te maken, al zijn er natuurlijk onder de papierknippers ook echte meesters te ontdekken.

In de kunst verwijst de techniek, net als de borduurstiksels die soms in het werk van Jongsma voorkomen, naar het ´gewone´ handwerk dat men in de vrije tijd doet en dat met name een decoratieve functie heeft. Een tijdrovend werkje dat met veel liefde en zorg gedaan wordt, gewoon omdat men het leuk vindt. Ondanks dat er zeer bekende kunstenaars zijn die zich de papierknipkunst hebben eigengemaakt, is deze techniek in de hedendaagse kunstwereld nog steeds vaak een beetje taboe. Jongsma trekt zich daar echter niets van aan en plakt de gestileerde silhouetten voor het ramen van het museum waardoor zij als een glas-in-loodramen bij het gebouw lijken te horen. En zo vindt het idee van het papierknippen dat aan de keukentafel ontstond, nu een plek in het museum.

De tentoonstelling (You Are) My Favourite Waste of Time toont bovenal het plezier van het maken; van het verzinnen van verhalen en karakters en jezelf erin verliezen. Laat bij een bezoek aan het museum je vooringenomen ideeën over kunst dus maar thuis en laat je meevoeren in de fantasievolle wereld van Jantien Jongsma.

tekst: Irene de Craen

Aanvullend:

Gijsbert van der Wal (auteur van het boek 'Wijd Open Ogen') interviewde Jantien Jongsma over deze tentoonstelling. Het interview werd op 29 januari 2014 uitgezonden in het Radio1 programma 'Nooit meer slapen'. Het interview is hier te beluisteren. Het boek 'Wijd Open Ogen' is te verkrijgen in onze museumwinkel.

Jantien Jongsma_340x240-2 Jantien Jongsma_340x240