Stephanie Jansen

Stephanie Jansen 700x330Stephanie Jansen

Starmix Airstar

'The world of over-modernity does not exactly match the one in which we believe we live, for we live in a world that we have not yet learned to look at.'
(Marc Augé, Non-places: introduction to an Anthropology of Supermodernity, 1997)
Het werk van Stephanie Jansen (Maastricht, 1968, woont en werkt in Zwolle) ontstaat vanuit observaties in de marge van het alledaagse.

In de schilderijen figureren 'non-objects', een begrip waarmee ze verwijst naar de onthechte, vluchtige manier waarmee we als hedendaagse hyperconsumenten omgaan met alledaagse gebruiksvoorwerpen. Het uitdijende universum van non-objects neemt ze als uitgangspunt voor haar schilderijen. In acrylverf op linnen vergroot ze de ene keer een microwereld uit tot buitensporige proporties, terwijl een andere keer objecten lijken te zweven in een onbestemde ruimte, of uiteen vallen in losse fragmenten. "Ik schilder om te conserveren, uit een verlangen naar behoud van dat wat onafwendbaar verdwijnt."

Bij de totstandkoming van de schilderijen speelt ook een interesse mee in visueel indruk maken (en de paradoxen daarvan): imponeren en aandacht trekken als dominante strategie in onze hedendaagse (beeld)cultuur, terwijl door de overkokende 'beeldsoep' dat grote verlangen om gezien te worden juist onopgemerkt verdwijnt.
Behalve schilderijen zijn ook foto- en dia-installaties te zien.

Stephanie Jansen 340x240-4 Stephanie Jansen 340x240-2