Ossip

 

Ossip 700x330-1Wie het atelier van de Haagse kunstenaar Ossip (1952) betreedt, waant zich in de wereld van een ontdekkingsreiziger, waarin exotische, etnografische vondsten en vreemde verzamelingen te vinden zijn. Ook doet het denken aan een werkkamer van Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalytica. Honderden beelden, van heel groot tot heel klein, staan op tafels, hangen aan muren en vullen de gang en omliggende ruimtes. De werken zijn alle samengesteld uit fotografische portretten uit de tijd van onze groot- en overgrootouders. Ossip haalt ze o.a. uit oude, vergeten medische tijdschriften en boeken. De personen op deze foto's zijn niet meer te identificeren, ze zijn vergeten, tijdloos en onbepaald.

Ossip manipuleert de foto's door ze uit te vergroten en los te snijden. Hij bevrijdt ze uit het 2-dimensionale vlak en voegt iets toe, waardoor ze een diepere betekenis krijgen. De middelen die Ossip gebruikt om tot zijn beelden te komen, zijn heel simpel; hij voegt getekend of geschilderd beeld of tekst toe en ijzerdraad, touwtjes, borstelhaar, garen, een klompje klei en objets trouvés. Deze directe, ongecompliceerde aanpak stelt Ossip in staat om intuïtief te werk te gaan.
De beelden zijn vreemd, soms beklemmend , maar geven vooral een schok van herkenning en ontroering, zonder dat je kunt benoemen waarom. Ze lijken deel uit te maken van ons collectief geheugen. Het appelleert aan het gevoel dat wordt opgeroepen, wanneer je oude filmbeelden ziet van jonge mensen uit een andere tijd. Ze laten ons zien dat de grote emoties van alle tijden zijn. Onder hun gedateerde kleding zijn ze precies zoals wij en confronteren ze je direct met je eigen vergankelijkheid. Wie kent en herkent je nog na je dood? Ossip in ieder geval wel. Hij kent ze een betekenis toe, die ze voorheen niet hadden en plaatst ze daarmee in een grotere context dan enkel hun eigen leven.

Een nieuwe ontwikkeling in zijn werk is het onderzoek naar beweging. Ledematen en/ of onderdelen van het beeld worden losgesneden en bewegen vrij op zichzelf. Deze beelden kunnen door de toeschouwer in beweging worden gezet door middel van een simpele aanraking. Wanneer Ossip meerdere werken heen en weer laat slingeren, lijken het net metronooms, die het ritme van de tijd aangeven. Tijd en beweging en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het statische beeld is doorbroken. De beelden balanceren en draaien als sterrenstelsels om hun eigen as.

Dit in tegenstelling tot het mooie, naakte, jonge meisje, iets kleiner dan levensgroot, staand op een stoel boven op een tafeltje, zoals een beeld uit de Griekse Oudheid is geplaatst op een zuil. Het meisje heeft een Shirley Temple-achtige uitstraling, maar met een grote bos zwart schaamhaar, waar Ossip een klein broekje half voorgehangen heeft, als wil hij haar ongereptheid nog wat langer behouden. IJzerdraad loopt van verschillende kanten naar beneden en pint haar vast op haar plaats. Hier geen beweging en verstrijkende tijd. Dit meisje en haar schoonheid en onschuld moeten bewaard blijven.

Een stroom van werk komt de afgelopen jaren los bij Ossip, die tegen zijn gewoonte in, de buitenwereld meer toelaat in zijn leven als voorheen. In zijn werkproces is Ossip heel streng voor zichzelf. Een vondst kan niet zo maar herhaald worden. Geen trucs en geen gelikt eindresultaat. Het werk moet zuiver blijven en eerlijk zijn en alleen de betekenis is van belang. Het begint met een associatie en wordt al snel een intensieve zoektocht naar een gevoel of een verhaal dat verborgen ligt in het beeld. Ossip is als een schatgraver, die de schatten in hemzelf naar boven weet te halen. De constante verbazing over zijn vondsten en de twijfel over de betekenis daarvan, waarborgen zijn integriteit.
De titel van deze expositie 'Wond'ring' is een leidraad voor zijn gehele oeuvre. Verwondering over de schrijnende kant van het leven, die onvermijdelijk blootgelegd moet worden, omdat daar de diepere betekenis van het leven te vinden is.

Wond'ring is ook de titel van een Fox-Trot op een vergeeld stuk oude bladmuziek. Ossip maakt veel gebruik van stukken tekst. De aantrekkingskracht, die titels en teksten op Ossip uitoefenen, maken associaties bij hem los. Dat samenspel tussen beeld , taal en associatie maakt dat we de beelden van Ossip met ons hart en intuïtie moeten bekijken.
De 14e eeuwse Koornmarktspoort is geen vanzelfsprekende ruimte voor Ossip om in te exposeren, die gewend is om zijn beelden in neutrale, lichtgekleurde ruimtes te zien. Toch geeft hij zich niet gewonnen en maakt hij met zijn beelden een totaalwerk, dat de confrontatie met de ruimtes en de geschiedenis van de poort aangaat.

De tentoonstelling 'Wond'ring' is van 13 september t/m 9 november te zien in de Koornmarktspoort.

Fotocredit: Wilfried van den Elshout en Paul Roomer

Ossip aangepast 340x240-1   ossip aangepast 340x240-2

Op 22 september 2014 was Ossip te gast in het Radio 1 programma 'Kunststof'. In de uitzending praat hij over deze tentoonstelling. De uitzending is hier te beluisteren.

Ossip 340x240-3 Ossip 340x240-2

Verhuur en trouwen

Actueel

Problemen op de site

Wegens technische problemen laat onze website momenteel niet de juiste informatie zien. Heeft u vragen over het huidige aanbod in het museum, neemt u dan alstublieft contact op met het museum zelf: 038-3317361

 

Onze excuses voor het ongemak.

Opening Arie Schippers

Op zondag 17 februari opent de tentoonstelling 'Mens wordt hond' van Arie Schippers. Vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom. De opening start om 15.00 uur in onze Gouden Zaal. Na afloop is er uiteraard ruimschoots de tijd om de tentoonstelling - op beide locaties- te bewonderen.

 

Toegang is gratis en u krijgt een hapje en een drankje.

 

Taxatie(mid)dag!

Het museum organiseert op zondag 20 januari tussen 13.00 en 16.00 uur een taxatiemiddag in de Gouden Zaal! Taxateurs Jan Bockweg (taxateur schilderijen en prenten, Epe) en Marius van Ee (taxatie- en adviesbureau, Kampen) zullen uw bijzondere voorwerpen taxeren. Kosten bedragen € 2,- per voorwerp, met een maximum van 2 voorwerpen per persoon. Uiteraard kunt u ook terecht voor adviezen omtrent restauratie, schoonmaken en onderhoud.
Iedereen is van harte welkom!

 

Twitterfeed

Dinsdag bestaat het Stedelijk Museum Kampen 10 jaar. Komt u die dag met ons vieren? Voor de eerste 50 gasten staat er een gebakje klaar!

website realisatie: nmedia ict