Het Rijks aan de IJssel

 

Rijks aan_de_IJsselMet trots verwelkomt het Stedelijk Museum Kampen deze zomer een expositie met louter en alleen maritieme werken uit het Rijksmuseum Amsterdam. Aanleiding voor deze bijzondere expositie zijn de Internationale Hanzedagen die deze zomer in Kampen plaatsvinden. Met het thema 'Kampen verbindt' wordt er tijdens deze dagen gekeken naar het rijke maritieme verleden van de stad. Kampen was tenslotte eens een belangrijke haven- en handelsstad.


Dit veranderde toen, door ontwikkelingen zoals verbeterde navigatie en grotere schepen, de handelsmogelijkheden zich verplaatsten van Europese kust- en zeevaart naar de Atlantische vaart en daarmee van oost- naar west Nederland. Waar de bloeiperiode van Kampen afnam, groeide deze in de rest van het land. Met schilderijen, prenten en scheepsmodellen geeft deze tentoonstelling een kijkje in twee perioden die, naast de Hanzetijd, een grote stempel hebben gedrukt op de maritieme geschiedenis van Nederland: de Gouden Eeuw en de 19e eeuw.

De 19e eeuwse werken van onder andere Hendrik Willem Mesdag en Petrus Johannes Schotel tonen aan dat de zee een vriend en vijand van alle tijden is. De werken uit de Gouden Eeuw gaan nog een stap verder en nemen je als kijker mee naar taferelen en gebeurtenissen die enerzijds laten zien wat een indrukwekkende zeevarende natie de Zeven Provinciën waren. Anderzijds tonen de werken juist de bijdrage van die maritieme macht aan de Gouden Eeuw.

Neem als voorbeeld het schilderij 'De Amsterdamse viermaster 'De Hollandse Tuyn' e.a. schepen na terugkeer uit Brazilië onder bevel van Paulus van Caerden', tussen 1605 en 1640 geschilderd door Hendrik Cornelis Vroom. Van Caerden was er niet in geslaagd een handelspost in Brazilië te vestigen, maar keerde wel met suiker, goud en zilver beladen schepen terug.

Of het schilderij Walvisvangst in de Poolzee, uit de tweede helft van de 17e eeuw en gemaakt door Abraham Storck. Hollandse schepen trotseren het poolijs, terwijl de bemanningen de strijd aangaan met walvissen, ijsberen en extreme koude.

Van kalme zeeën tot harde zeegevechten, van rijk gedecoreerde schepen tot woeste zeeën en van zeemeeuw tot ijsbeer. Wat deden deze Nederlandse zeevaarders en wat maakten zij mee? Van 10 juni tot en met 8 oktober 2017 komen in Kampen de oogstrelende werken van het Rijksmuseum allemaal tot leven.

Bij deze tentoonstelling is een catalogus uitgegeven:

Vliet, J. van der, Het Rijks aan de IJssel
maritieme schilderijen en prenten uit de 17e en 19e eeuw
Paperback, full color, 64 p., € 7,95
ISBN 978-90-827072-0-5

Beeldmateriaal: Rijksmuseum Amsterdam


Het Rijks_aan_de_IJssel_2_volledig

Het Rijks_aan_de_IJssel_3_verhouding

 

 

Bij deze tentoonstelling is een catalogus uitgegeven:

Vliet, J. van der, Het Rijks aan de IJssel

maritieme schilderijen en prenten uit de 17e en 19e eeuw

Paperback, full color, 64 p., € 7,95

ISBN 978-90-827072-0-5

Verhuur en trouwen

Actueel

Problemen op de site

Wegens technische problemen laat onze website momenteel niet de juiste informatie zien. Heeft u vragen over het huidige aanbod in het museum, neemt u dan alstublieft contact op met het museum zelf: 038-3317361

 

Onze excuses voor het ongemak.

Opening Arie Schippers

Op zondag 17 februari opent de tentoonstelling 'Mens wordt hond' van Arie Schippers. Vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom. De opening start om 15.00 uur in onze Gouden Zaal. Na afloop is er uiteraard ruimschoots de tijd om de tentoonstelling - op beide locaties- te bewonderen.

 

Toegang is gratis en u krijgt een hapje en een drankje.

 

Taxatie(mid)dag!

Het museum organiseert op zondag 20 januari tussen 13.00 en 16.00 uur een taxatiemiddag in de Gouden Zaal! Taxateurs Jan Bockweg (taxateur schilderijen en prenten, Epe) en Marius van Ee (taxatie- en adviesbureau, Kampen) zullen uw bijzondere voorwerpen taxeren. Kosten bedragen € 2,- per voorwerp, met een maximum van 2 voorwerpen per persoon. Uiteraard kunt u ook terecht voor adviezen omtrent restauratie, schoonmaken en onderhoud.
Iedereen is van harte welkom!

 

Twitterfeed

Dinsdag bestaat het Stedelijk Museum Kampen 10 jaar. Komt u die dag met ons vieren? Voor de eerste 50 gasten staat er een gebakje klaar!

website realisatie: nmedia ict