voormalige Synagoge

roy bergsma_700x330_mkrant005 

Op 23 september 2017 wordt in de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen de tentoonstelling 'Roy Bergsma 2003-2017' geopend van de Kamper striptekenaar en illustrator Roy Bergsma.

De expositie toont een ruime selectie van zijn werk uit de afgelopen 15 jaar.
Doormiddel van schetsen, originele strippagina's, illustraties, drukwerk, en foto's krijgt de bezoeker van de expositie een indruk van het oeuvre dat de tekenaar in de afgelopen jaren heeft opgebouwd.
Ook is een door hem zelf samengestelde collectie van eigen werk zorgvuldig gedocumenteerd in een splinternieuwe boekuitgave die op de tentoonstelling voor het eerst is te verkrijgen.

Roy Bergsma (Babberich 1979) studeerde in 2002 af aan de Constantijn Huygens Academie voor beeldende kunst in Kampen en is actief als striptekenaar en illustrator.

Zijn eerste stripverhalen worden gepubliceerd in het kunsttijdschrift '©ramp' (2002-2005), dat hij opricht samen met beeldend kunstenaars Laura Schakenraad en Timon Schellingerhout. Voor het magazine tekent hij o.a. de underground strip 'Convoi Exceptionnel', een schaduwrijke beeldenreeks over een vrachtwagenchauffeur die het aan de stok krijgt met onderwereldfiguren. Ook maakt de lezer kennis met het obstinate personage 'Timon', een stripfiguur gebaseerd op zijn gelijknamige '©ramp'-collega.
In 2004 ontmoet hij de Russische tweelingzusjes Vera en Warja. Ze zijn voor hem een grote bron van inspiratie, en zo creëert hij vanaf dat moment een dromerige en (ogenschijnlijk) lieflijke wereld waarin hij de eigenzinnige tweeling als stripfiguurtjes in rond laat dwalen en op ontdekking laat gaan.

Zowel Timon als Vera en Warja spelen de hoofdrol in zijn reeks getiteld 'Ons 'vrolijke' Kampen'. Deze stripverhalen werden van 2006 t/m 2015 gepubliceerd in de 'Kamper Almanak'. De satirische en absurdistische verhandelingen nemen politieke en maatschappelijke gebeurtenissen uit de regio op de hak. Hierin laat de tekenaar ook talloze 'publieke' figuren zoals burgemeesters en wethouders op carnavaleske wijze de revue passeren.

Dit jaar verscheen het boek 'Nieuw berijmde Kamper Uien', dat hij maakte in samenwerking met schrijver Henk de Koning. In deze uitgave verbeeld Bergsma de spottende, folkloristische verhalen over de vermeende domheid van de Kampenaren in zestien kleurenprenten.
Momenteel werkt hij aan een strip-adaptatie van de koortsachtige thriller 'The Man who was Thursday' (1905) van de Engelse schrijver G.K.Chesterton. De roman verhaalt over een politieagent die infiltreert in een anarchistische organisatie die het zich tot doel heeft gesteld de wereld te vernietigen.

Voor meer informatie: www.roybergsma.nl

23 september t/m 9 december 2017
Gemeentelijke Expositieruimte Kampen
IJsselkade 33, Kampen
(038) 331 74 17
Di t/m za 11.00-17.00 uur/ zo 13.00-17.00 uur

 

 

 

 

 

Verhuur en trouwen

Actueel

Problemen op de site

Wegens technische problemen laat onze website momenteel niet de juiste informatie zien. Heeft u vragen over het huidige aanbod in het museum, neemt u dan alstublieft contact op met het museum zelf: 038-3317361

 

Onze excuses voor het ongemak.

Opening Arie Schippers

Op zondag 17 februari opent de tentoonstelling 'Mens wordt hond' van Arie Schippers. Vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom. De opening start om 15.00 uur in onze Gouden Zaal. Na afloop is er uiteraard ruimschoots de tijd om de tentoonstelling - op beide locaties- te bewonderen.

 

Toegang is gratis en u krijgt een hapje en een drankje.

 

Taxatie(mid)dag!

Het museum organiseert op zondag 20 januari tussen 13.00 en 16.00 uur een taxatiemiddag in de Gouden Zaal! Taxateurs Jan Bockweg (taxateur schilderijen en prenten, Epe) en Marius van Ee (taxatie- en adviesbureau, Kampen) zullen uw bijzondere voorwerpen taxeren. Kosten bedragen € 2,- per voorwerp, met een maximum van 2 voorwerpen per persoon. Uiteraard kunt u ook terecht voor adviezen omtrent restauratie, schoonmaken en onderhoud.
Iedereen is van harte welkom!

 

Twitterfeed

Dinsdag bestaat het Stedelijk Museum Kampen 10 jaar. Komt u die dag met ons vieren? Voor de eerste 50 gasten staat er een gebakje klaar!

website realisatie: nmedia ict