Jeroen Henneman

Jeroen Henneman_700x330_-1Beeldende kunstenaar Jeroen Henneman is niet alleen beeldhouwer, maar ook graficus, illustrator, tekenaar, schilder en theater- en televisiemaker. Opgegroeid in Haarlem studeerde hij van 1959 tot 1961 aan het Instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam, de huidige Gerrit Rietveld Academie. Na een lange periode van reizen door Europa en wonen in België, vestigde hij zich in 1967 in Amsterdam waar hij nog steeds woont en werkt.

De twee grote thema's in het werk van Henneman zijn de dagelijkse voorwerpen en de stad, of meer algemeen, de architectuur. Zijn liefde voor de stad verklaart misschien ook wel zijn liefde voor het maken van beelden voor de openbare ruimte. Beelden van zijn hand zijn onder andere De Kus (1982) voor het gebouw van de Koninklijke Bijenkorf Beheer in Amsterdam, De Schreeuw, het gedenkteken voor de moord op Theo van Gogh dat in 2007 werd onthuld in het Oosterpark in Amsterdam, het beeld van de dichter Leo Vroman op de bibliotheek in Gouda, onthuld in 2015 en dichter bij huis, althans vanuit Kampen gezien, zijn de twee beelden in Zwolle. De 14 meter hoge Lamp die in 2000 op het dak van het stadskantoor werd geplaatst en het 6 meter hoge Potlood en Papier dat in 2007 op het dak van het Provinciehuis werd geplaatst.

Zijn sculpturen noemt Jeroen Henneman 'staande tekeningen', waarbij de lucht en niet het papier als drager van de lijnen fungeert. Of het werk nu voor binnen dan wel buiten bedoeld is, Henneman probeert in zijn "staande tekeningen" met zo min mogelijk lijnen het grootst mogelijke volume te creëren. Naast volume wekken zowel de strakke alsook de soepele, gebogen lijnen van Henneman de suggestie van diepte en gelaagdheid.

Door zijn lijntekeningen uit te voeren in staal, brons, hout en andere materialen, veranderen zijn tekeningen in objecten, waarmee hij een illusie van ruimte creëert. Zij zijn een poëtische symbiose tussen tekening en object.
Mooie voorbeelden daarvan op de expositie in Kampen zijn onder andere constructies als Doos, Het Wiel (dat zich in het groot bevindt op het dak van Belastingkantoor Westpoort in Amsterdam-Sloterdijk) en Multiply.


Jeroen Henneman_700xechte_verhoudingen


Naast de grote objecten voor de openbare ruimte maakt Henneman ook tekeningen, schilderijen en kleinere objecten. Hierin gaat hij soms te werk als een 'schilder' van stillevens. Gefocust op een klein ensemble van alledaagse voorwerpen, zoals bijvoorbeeld het vroege werk 'Vallende druppel' (1968), of een stukje kokosmat met daarop stoffer en blik en wat snippers papier met als titel 'Vero' (1970). Hiermee lijkt Jeroen Henneman ook letterlijk de werkelijkheid te zoeken. Van meer recente datum en op een totaal andere manier verrassend is het collage achtige werk 'The Miraculous' (glas) daterend uit 2017, een stilleven dat op twee verschillende manieren een van de grote onzichtbare krachten in ons universum toont, de zwaartekracht. Een glas voor de helft gevuld met water, staat op een schuin plankje dat op een witgeschilderd doek is gemonteerd. Het wateroppervlak blijft stoïcijns horizontaal.

Al meer dan 50 jaar werkt Henneman nog dagelijks in zijn ateliers en hoewel hij blijft verrassen, herken je een werk van de hand van Henneman vrijwel direct. De meester heeft zich een geheel persoonlijke stijl aangemeten. Zijn werken, hoewel telkens anders, dragen allemaal duidelijk de signatuur Henneman.

Jeroen Henneman heeft met grote regelmaat exposities in binnen- en buitenland. Zijn werk bevindt zich in zowel particuliere als in bedrijfs- en museale collecties, waaronder die van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Centrum Kunstlicht in de Kunst te Eindhoven. Werk van hem is eveneens te zien in Beeldenpark de Anningahof, gelegen nabij Zwolle.

Jeroen Henneman_700xechteverhoudingen-2

 

Verhuur en trouwen

Actueel

Problemen op de site

Wegens technische problemen laat onze website momenteel niet de juiste informatie zien. Heeft u vragen over het huidige aanbod in het museum, neemt u dan alstublieft contact op met het museum zelf: 038-3317361

 

Onze excuses voor het ongemak.

Opening Arie Schippers

Op zondag 17 februari opent de tentoonstelling 'Mens wordt hond' van Arie Schippers. Vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom. De opening start om 15.00 uur in onze Gouden Zaal. Na afloop is er uiteraard ruimschoots de tijd om de tentoonstelling - op beide locaties- te bewonderen.

 

Toegang is gratis en u krijgt een hapje en een drankje.

 

Taxatie(mid)dag!

Het museum organiseert op zondag 20 januari tussen 13.00 en 16.00 uur een taxatiemiddag in de Gouden Zaal! Taxateurs Jan Bockweg (taxateur schilderijen en prenten, Epe) en Marius van Ee (taxatie- en adviesbureau, Kampen) zullen uw bijzondere voorwerpen taxeren. Kosten bedragen € 2,- per voorwerp, met een maximum van 2 voorwerpen per persoon. Uiteraard kunt u ook terecht voor adviezen omtrent restauratie, schoonmaken en onderhoud.
Iedereen is van harte welkom!

 

Twitterfeed

Dinsdag bestaat het Stedelijk Museum Kampen 10 jaar. Komt u die dag met ons vieren? Voor de eerste 50 gasten staat er een gebakje klaar!

website realisatie: nmedia ict