Frans Franciscus

FransFranciscus 700x330Frans Franciscus is in veel opzichten een opmerkelijk kunstenaar. In zijn weelderige en bij vlagen buitenissige taferelen overbrugt en combineert hij eeuwen schilderkunst. Hij reist al tekenend en schilderend door tijd en ruimte, behandelt oude religieuze en kunsthistorische thema’s op een onorthodoxe, levendige en groteske manier en gaat daarbij vreemdsoortige metamorfoses en psychedelische trekjes niet uit de weg. De kunst van Franciscus is verhalend maar haalt letterlijk alles uit de kast om de kijker te charmeren, op het verkeerde been te zetten of te overrompelen.

Zijn voorstellingen zijn niet luidruchtig maar wel licht ironisch en bij vlagen bizar. Op onnavolgbare wijze worden serieuze standpunten onderuit gehaald en prikkelende kanttekeningen geplaatst bij de kunsthistorische overlevering. Vreemde vervormingen, gebrekkig perspectief en andere afwijkingen die op gespannen voet staan met de werkelijkheid, leveren ‘ knullige verbeelding ‘ op die doet denken aan het werk van naïeve schilders. Het is echter ook mogelijk het werk van Franciscus in de traditie van de caravaggisten te plaatsen. De kunstenaar onderhoudt een warme relatie met oude meesters. Die hechte band vertaalt hij op allerlei manieren zonder de eigentijdse toonzetting uit het oog te verliezen. Franciscus manifesteert zich in zijn bonte kunstuitingen als een fantast, niet als een realist. Mensen van nu worden in de traditie van weleer gesitueerd, maar het omgekeerde komt ook voor in schilderijen die het verleden van eigentijdse kaders voorziet.

F. Franciscus (27 April 1959, Utrecht) studeerde aan  de kunstacademie in Utrecht. Sinds 1986 woont en werkt hij in Amsterdam. Naast het schilderen en tekenen maakt hij sculpturen en films. Sinds 2012 werkt Franciscus samen met zijn partner Rienus Gundel Franciscus onder de naam Franciscus & Franciscus aan een groeiende serie fotografische portretten. Werk van hen was te zien  in galeries, op artfairs en in musea in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Jordanië, Spanje, Zwitserland, Zuid Afrika, Groot-Brittannië en Tsjechië.

Voor meer informatie over F. Franciscus ga naar www.fransfranciscus.com en www.flatlandgallery.com

Van 13 april tot en met 16 juni 2013 te zien in het Stedelijk Museum Kampen

FransFranciscus 340x240 FransFranciscus 340x240-3

Verhuur en trouwen

Actueel

Problemen op de site

Wegens technische problemen laat onze website momenteel niet de juiste informatie zien. Heeft u vragen over het huidige aanbod in het museum, neemt u dan alstublieft contact op met het museum zelf: 038-3317361

 

Onze excuses voor het ongemak.

Opening Arie Schippers

Op zondag 17 februari opent de tentoonstelling 'Mens wordt hond' van Arie Schippers. Vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom. De opening start om 15.00 uur in onze Gouden Zaal. Na afloop is er uiteraard ruimschoots de tijd om de tentoonstelling - op beide locaties- te bewonderen.

 

Toegang is gratis en u krijgt een hapje en een drankje.

 

Taxatie(mid)dag!

Het museum organiseert op zondag 20 januari tussen 13.00 en 16.00 uur een taxatiemiddag in de Gouden Zaal! Taxateurs Jan Bockweg (taxateur schilderijen en prenten, Epe) en Marius van Ee (taxatie- en adviesbureau, Kampen) zullen uw bijzondere voorwerpen taxeren. Kosten bedragen € 2,- per voorwerp, met een maximum van 2 voorwerpen per persoon. Uiteraard kunt u ook terecht voor adviezen omtrent restauratie, schoonmaken en onderhoud.
Iedereen is van harte welkom!

 

Twitterfeed

Dinsdag bestaat het Stedelijk Museum Kampen 10 jaar. Komt u die dag met ons vieren? Voor de eerste 50 gasten staat er een gebakje klaar!

website realisatie: nmedia ict