Frans Franciscus

FransFranciscus 700x330Frans Franciscus is in veel opzichten een opmerkelijk kunstenaar. In zijn weelderige en bij vlagen buitenissige taferelen overbrugt en combineert hij eeuwen schilderkunst. Hij reist al tekenend en schilderend door tijd en ruimte, behandelt oude religieuze en kunsthistorische thema’s op een onorthodoxe, levendige en groteske manier en gaat daarbij vreemdsoortige metamorfoses en psychedelische trekjes niet uit de weg. De kunst van Franciscus is verhalend maar haalt letterlijk alles uit de kast om de kijker te charmeren, op het verkeerde been te zetten of te overrompelen.

Zijn voorstellingen zijn niet luidruchtig maar wel licht ironisch en bij vlagen bizar. Op onnavolgbare wijze worden serieuze standpunten onderuit gehaald en prikkelende kanttekeningen geplaatst bij de kunsthistorische overlevering. Vreemde vervormingen, gebrekkig perspectief en andere afwijkingen die op gespannen voet staan met de werkelijkheid, leveren ‘ knullige verbeelding ‘ op die doet denken aan het werk van naïeve schilders. Het is echter ook mogelijk het werk van Franciscus in de traditie van de caravaggisten te plaatsen. De kunstenaar onderhoudt een warme relatie met oude meesters. Die hechte band vertaalt hij op allerlei manieren zonder de eigentijdse toonzetting uit het oog te verliezen. Franciscus manifesteert zich in zijn bonte kunstuitingen als een fantast, niet als een realist. Mensen van nu worden in de traditie van weleer gesitueerd, maar het omgekeerde komt ook voor in schilderijen die het verleden van eigentijdse kaders voorziet.

F. Franciscus (27 April 1959, Utrecht) studeerde aan  de kunstacademie in Utrecht. Sinds 1986 woont en werkt hij in Amsterdam. Naast het schilderen en tekenen maakt hij sculpturen en films. Sinds 2012 werkt Franciscus samen met zijn partner Rienus Gundel Franciscus onder de naam Franciscus & Franciscus aan een groeiende serie fotografische portretten. Werk van hen was te zien  in galeries, op artfairs en in musea in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Jordanië, Spanje, Zwitserland, Zuid Afrika, Groot-Brittannië en Tsjechië.

Voor meer informatie over F. Franciscus ga naar www.fransfranciscus.com en www.flatlandgallery.com

Van 13 april tot en met 16 juni 2013 te zien in het Stedelijk Museum Kampen

FransFranciscus 340x240 FransFranciscus 340x240-3