Aad Berlijn

Aad Berlijn_700x330Aad Berlijn (1948) streeft naar helderheid en schoonheid in zijn werk. Een werk is goed, wanneer hij er door verrast wordt. In zijn schilderijen en pasteltekeningen maakt hij gebruik van zowel figuratieve als abstracte elementen en speelt hij met beweging en stilstand.

Berlijn’s inspiratie voor zijn werk zijn herinneringen, belevenissen en observaties van de alledaagse werkelijkheid, waar hij op inzoomt tot een verinnerlijkt beeld ontstaat, dat zich in een andere dimensie lijkt te bevinden. Je herkent het, maar toch niet helemaal.
Om zijn gedachten in eerste instantie vorm te geven gebruikt Berlijn het tekenen als een automatisch proces, waarbij de hand de gedachten vóór is en er plotseling een verhaal ontstaat, dat alleen nog behoefte heeft aan punten en komma’s om compleet te zijn. Dit resulteert in vele kleurrijke pastels, die met een trefzeker handschrift gemaakt zijn en die een poëtische verhalende beeldtaal hebben. Ze zijn indringend en ontroerend.
Zijn tevens kleurrijke doeken zijn opgebouwd uit dynamische composities, die suggereren dat Berlijn ze in volle vaart geschilderd heeft. Niets is minder waar; aan de tot standkoming van een schilderij gaat een uitvoerig proces vooraf van een langdurig zoeken naar de juiste structuur en het ritme waarin de lijnen op het doek komen. Het is met een vlotte toets geschilderd en met een losse hand, maar de gelaagdheid die Berlijn in zijn werken zoekt is een zwaar bevochten proces, waarbij het toeval van een schilderkundige vondst samen moet gaan met een bedacht concept.
Berlijn bestudeert ook de werken van collega kunstenaars uit het verleden zorgvuldig, waarbij een thema of hoekje van een schilderij aanleiding is tot het maken van een vertaling. Zo heeft hij “Hollands riviergezicht bij maanlicht” uit 1645 van Aert van de Neer als uitgangspunt gebruikt voor zijn prachtige schilderij Gesprek 2, waarbij Berlijn het zilveren lijntje (veroorzaakt door het maanlicht) om de hoofden van de twee figuren “geleend” heeft van zijn vroege voorganger. Het beeld van de twee mannen, donker en alleen de contouren zichtbaar, maakt de spanning tussen hen voelbaar en blijft boeien, zoals veel doeken van Berlijn doen.
Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum te Amsterdam en de Rijksdienst Beeldende Kunst.

"Aad Berlijn - Schilderijen en tekeningen" is te zien van  23 maart t/m 5 mei 2013 in de Koornmarktspoort.

aad berlijn_340x240_2 AadBerlijn340x240 4

Twitter response: "Bad Authentication data."