Hans Meerman

 

hans meerman 700x330

Voor Hans Meerman is tekenen naar de waarneming al zijn hele leven een passie. Sinds jaar en dag maakt hij zwart-wit studies op papier. Hij heeft veel in Zuid-Limburg getekend en in Zuid-Frankrijk, bij Eygalières en bij Murs. De laatste jaren ontdekte Meerman het specifieke IJssellandschap bij Zalk, Wilsum en De Zande. Vooral de uiterwaarden bij Zalk, daar waar in 1926 een dijkdoorbraak heeft plaatsgevonden, blijken voor hem een inspirerende plek.


De dialoog met de natuur is voor Hans Meerman essentieel in zijn werk. De karakteristieke elementen van het IJssellandschap met zijn uiterwaarden, de dijk, de hoge wolkenluchten erboven en het licht dat door het water wordt gereflecteerd, zijn aanleiding voor een serie krachtige tekeningen.

Wanneer je goed kijkt, is een landschap nooit hetzelfde. Het is voorjaar of nazomer, vroege ochtend of namiddag. Het licht verandert bij het klimmen en dalen van de zon. Elke dag vragen andere details om aandacht: een groepje bomen dat tegen de lucht afsteekt, het silhouet van een nauwelijks zichtbare boerderij of een wolkenlucht die schaduwen op de oevers werpt.
De zwart-wit tekeningen van Hans Meerman zijn in de loop der jaren ontwikkeld van zeer gedetailleerde pentekeningen naar losse en meer abstracte tekeningen in potlood en grafietstift. Het zijn krachtige tekeningen met een sterk doordachte ruimtelijkheid en met een karakteristiek handschrift. Met gedrevenheid vertaalt Meerman het in werkelijkheid gekleurde landschap naar de vele grijstonen van het grafiet. Richtingen in het landschap worden vlot neergezet en plantengroei wordt weergegeven met een streep, een stip en een lijn. In sommige tekeningen verdeelt Meerman de lijnen spaarzaam over het papier. In andere kiest hij voor stevige arceringen en accenten.
De intensieve observatie van het IJssellandschap heeft geresulteerd in een omvangrijke serie tekeningen, die de schoonheid van het traditionele Hollandse rivierenlandschap laat zien en voelbaar maakt.

Hans Meerman is 36 jaar docent geweest aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle (voorheen: CABK, Kampen en CHK Constantijn Huygens, Kampen). Hij heeft de passie voor het tekenen naar de waarneming, het oog hebben voor de schoonheid van het landschap en het maken van een goede tekening op zijn studenten willen overdragen.

13 februari t/m 17 april 2016

Hans meerman 340x240-1 hans meerman 340x240-2

Koornmarktspoort
IJsselkade 1, Kampen
di t/m za 11.00-17.00 uur
zo 13.00-17.00 uur

 

Verhuur en trouwen

Actueel

Opening Arie Schippers

Op zondag 17 februari opent de tentoonstelling 'Mens wordt hond' van Arie Schippers. Vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom. De opening start om 15.00 uur in onze Gouden Zaal. Na afloop is er uiteraard ruimschoots de tijd om de tentoonstelling - op beide locaties- te bewonderen.

 

Toegang is gratis en u krijgt een hapje en een drankje.

 

Taxatie(mid)dag!

Het museum organiseert op zondag 20 januari tussen 13.00 en 16.00 uur een taxatiemiddag in de Gouden Zaal! Taxateurs Jan Bockweg (taxateur schilderijen en prenten, Epe) en Marius van Ee (taxatie- en adviesbureau, Kampen) zullen uw bijzondere voorwerpen taxeren. Kosten bedragen € 2,- per voorwerp, met een maximum van 2 voorwerpen per persoon. Uiteraard kunt u ook terecht voor adviezen omtrent restauratie, schoonmaken en onderhoud.
Iedereen is van harte welkom!

 

Openingstijden

LET OP!

Aangepaste openingstijden!

Wegens de feestdagen zijn wij gesloten op:

24, 25, 26 en 31 december 2018

en 1 januari 2019.

 

Wij wensen u fijne kerstdagen een heel gelukkig 2019!

 

Twitterfeed

Twitter response: "Bad Authentication data."

website realisatie: nmedia ict