Gouden zaal

gouden zaal 700x330De Gouden Zaal is de ruimte die zich in het Oude Raadhuis onder de unieke Schepenzaal bevindt en dateert uit 1543. Hier kan het museum grote gezelschappen ontvangen. Ook is het te huur voor bedrijfspresentaties, lezingen en culturele activiteiten. Het biedt ruimte aan 80 personen en is voorzien van alle moderne communicatiemiddelen. Daarnaast is de zaal, die ook toegankelijk is voor minder validen, één van de trouwlocaties van de gemeente Kampen.

De Gouden Zaal dankt zijn naam aan de bijzondere inrichting. Terwijl de ruimte door de zware eikenhouten zoldering enerzijds een middeleeuwse uitstraling heeft, glinsteren anderzijds de met goud bewerkte moderne wanden de bezoeker tegemoet. De Egmondse kunstenaar John Breed (1969) heeft zich bij het aanbrengen van het bladgoud op de wanden laten inspireren door het Kamper stadsfront. Ook het trouwmeubel is geheel bekleed met bladgoud.

Gouden Zaal leeg 345x240  Gouden Zaal leeg 345x240 - 2

Het Oude Raadhuis maakt onderdeel uit van het voormalige raadhuiscomplex waarin het Stedelijk Museum Kampen is gehuisvest. Nadat het Oude Raadhuis in 1543 door brand was verwoest werden kosten noch moeite gespaard het gebouw te herstellen. De belangrijkste ruimte, voltooid in 1545, heeft de eeuwen nagenoeg onveranderd doorstaan. Vrijwel nergens anders is een zo authentiek interieur uit het midden van de zestiende eeuw bewaard gebleven. Het is een uniek voorbeeld van de vroege renaissance architectuur.
Deze zogenaamde Schepenzaal, de plek waar het Kamper stadsbestuur samenkwam, fungeerde tot 1795 niet alleen als bestuurscentrum, maar ook als rechtbank. Het Kamper stadsbestuur sprak namelijk ook recht. Het stadsbestuur vergaderde in het achterste deel, waarin het Schepengestoelte en de hoog oprijzende zandstenen schouw hoogtepunten vormen. Het voorste deel was bestemd voor belangstellenden. Een zware geklonken ijzeren deur uit de dertiende eeuw, geeft daar toegang tot de Schepentoren.

LET OP!

Aangepaste openingstijden!

Wegens de feestdagen zijn wij gesloten op:

24, 25, 26 en 31 december 2018

en 1 januari 2019.

Wij wensen u fijne kerstdagen een heel gelukkig 2019!

Twitter response: "Bad Authentication data."