Gouden zaal

gouden zaal 700x330De Gouden Zaal is de ruimte die zich in het Oude Raadhuis onder de unieke Schepenzaal bevindt en dateert uit 1543. Hier kan het museum grote gezelschappen ontvangen. Ook is het te huur voor bedrijfspresentaties, lezingen en culturele activiteiten. Het biedt ruimte aan 80 personen en is voorzien van alle moderne communicatiemiddelen. Daarnaast is de zaal, die ook toegankelijk is voor minder validen, één van de trouwlocaties van de gemeente Kampen.


De Gouden Zaal dankt zijn naam aan de bijzondere inrichting. Terwijl de ruimte door de zware eikenhouten zoldering enerzijds een middeleeuwse uitstraling heeft, glinsteren anderzijds de met goud bewerkte moderne wanden de bezoeker tegemoet. De Egmondse kunstenaar John Breed (1969) heeft zich bij het aanbrengen van het bladgoud op de wanden laten inspireren door het Kamper stadsfront. Ook het trouwmeubel is geheel bekleed met bladgoud.

Gouden Zaal leeg 345x240  Gouden Zaal leeg 345x240 - 2

Het Oude Raadhuis maakt onderdeel uit van het voormalige raadhuiscomplex waarin het Stedelijk Museum Kampen is gehuisvest. Nadat het Oude Raadhuis in 1543 door brand was verwoest werden kosten noch moeite gespaard het gebouw te herstellen. De belangrijkste ruimte, voltooid in 1545, heeft de eeuwen nagenoeg onveranderd doorstaan. Vrijwel nergens anders is een zo authentiek interieur uit het midden van de zestiende eeuw bewaard gebleven. Het is een uniek voorbeeld van de vroege renaissance architectuur.
Deze zogenaamde Schepenzaal, de plek waar het Kamper stadsbestuur samenkwam, fungeerde tot 1795 niet alleen als bestuurscentrum, maar ook als rechtbank. Het Kamper stadsbestuur sprak namelijk ook recht. Het stadsbestuur vergaderde in het achterste deel, waarin het Schepengestoelte en de hoog oprijzende zandstenen schouw hoogtepunten vormen. Het voorste deel was bestemd voor belangstellenden. Een zware geklonken ijzeren deur uit de dertiende eeuw, geeft daar toegang tot de Schepentoren.

Verhuur en trouwen

Actueel

Problemen op de site

Wegens technische problemen laat onze website momenteel niet de juiste informatie zien. Heeft u vragen over het huidige aanbod in het museum, neemt u dan alstublieft contact op met het museum zelf: 038-3317361

 

Onze excuses voor het ongemak.

Opening Arie Schippers

Op zondag 17 februari opent de tentoonstelling 'Mens wordt hond' van Arie Schippers. Vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom. De opening start om 15.00 uur in onze Gouden Zaal. Na afloop is er uiteraard ruimschoots de tijd om de tentoonstelling - op beide locaties- te bewonderen.

 

Toegang is gratis en u krijgt een hapje en een drankje.

 

Taxatie(mid)dag!

Het museum organiseert op zondag 20 januari tussen 13.00 en 16.00 uur een taxatiemiddag in de Gouden Zaal! Taxateurs Jan Bockweg (taxateur schilderijen en prenten, Epe) en Marius van Ee (taxatie- en adviesbureau, Kampen) zullen uw bijzondere voorwerpen taxeren. Kosten bedragen € 2,- per voorwerp, met een maximum van 2 voorwerpen per persoon. Uiteraard kunt u ook terecht voor adviezen omtrent restauratie, schoonmaken en onderhoud.
Iedereen is van harte welkom!

 

Twitterfeed

Dinsdag bestaat het Stedelijk Museum Kampen 10 jaar. Komt u die dag met ons vieren? Voor de eerste 50 gasten staat er een gebakje klaar!

website realisatie: nmedia ict