Dit wordt het koningsportret van de Gemeente Kampen


Kenne Gregoire 700x330Op woensdag 25 maart werd om 13.30 uur in het Stedelijk Museum Kampen het winnende schetsontwerp voor het koningsportret door Burgemeester Koelewijn onthuld. Uit de 3 geselecteerde schetsontwerpen is Kenne Grégoire gevraagd het definitieve schilderij te gaan maken. De meerderheid van de selectiecommissie en de meerderheid van het publiek koos voor zijn schetsontwerp.


Vervolgtraject
De kunstenaar Kenne Grégoire krijgt van het college van BenW de opdracht om op basis van de definitieve opdrachtformulering een schilderij, olie op doek, formaat 192x128 cm, van de koning te maken.
Gedurende het schilderproces zal de begeleidingscommissie (Mevr. Marieke Spliethoff (conservator Paleis Het Loo), Henk Laarakkers (voorzitter Adviescommissie Beeldende Kunst van de gemeente Kampen), Rene van Mierlo (conservator Stedelijk Museum Kampen), Stan Petrusa (directeur Stedelijk Museum Kampen) en Bort Koelewijn, burgemeester van de gemeente Kampen) regelmatig een bezoek aan zijn atelier brengen om de vorderingen te bekijken en eventuele aan en opmerkingen te geven.

De onthulling van dit schilderij zal plaatsvinden op Koningsdag,
woensdag 27 april 2016.


Kenne Grégoire
Grégoire volgde een opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1967-1973). Grégoire schildert figuratief, onder andere stillevens, portretten, naakten, interieurs en figuren uit de Commedia dell'arte. In 1973 won hij de zilveren Prix de Rome, een prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars en architecten.

Selectie
Een selectiecommissie beoordeelde de werken en maakte een keuze voor een ontwerp. De selectiecommissie bestond uit vijf leden en had daarmee vijf stemmen. Het publiek kreeg óók een stem in de uiteindelijke keuze. Van zaterdag 7 maart tot en met zaterdag 21 maart waren de schetsontwerpen te zien in het Stedelijk Museum Kampen en kon er gestemd worden. Als spelregel gold: 1 stem per persoon. De publieksstem werd als één stem in het geheel gerekend.

Criteria
Door de compleetheid van de collectie, en door het feit dat zij allen van top tot teen –ten voeten uit- zijn afgebeeld, vormen deze portretten een unieke reeks in Nederland. Om de collectie aan te vullen met een schilderij van goede kwaliteit heeft de commissie een aantal selectiecriteria opgesteld waaraan de schetsontwerpen getoetst zijn:

• Het moet een olieverf op doek schilderij zijn, dat zonder lijst de afmetingen 192x128 cm heeft.
• Het portret moet natuurlijk gezag, ingetogen trots en Koningschap uitstralen.
• De koning moet staand en ten voeten uit worden afgebeeld.
• Het portret moet herkenbaar zijn.
• Het portret moet eigentijds zijn en in de collectie passen.
• De koning wordt liever niet in uniform afgebeeld. De regalia en hermelijnen mantel mogen aanwezig zijn.
• Het schilderij moet een getrouwe uitwerking zijn van het schetsontwerp.
• Een glimlach mag.

Verhuur en trouwen

Actueel

Problemen op de site

Wegens technische problemen laat onze website momenteel niet de juiste informatie zien. Heeft u vragen over het huidige aanbod in het museum, neemt u dan alstublieft contact op met het museum zelf: 038-3317361

 

Onze excuses voor het ongemak.

Opening Arie Schippers

Op zondag 17 februari opent de tentoonstelling 'Mens wordt hond' van Arie Schippers. Vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom. De opening start om 15.00 uur in onze Gouden Zaal. Na afloop is er uiteraard ruimschoots de tijd om de tentoonstelling - op beide locaties- te bewonderen.

 

Toegang is gratis en u krijgt een hapje en een drankje.

 

Taxatie(mid)dag!

Het museum organiseert op zondag 20 januari tussen 13.00 en 16.00 uur een taxatiemiddag in de Gouden Zaal! Taxateurs Jan Bockweg (taxateur schilderijen en prenten, Epe) en Marius van Ee (taxatie- en adviesbureau, Kampen) zullen uw bijzondere voorwerpen taxeren. Kosten bedragen € 2,- per voorwerp, met een maximum van 2 voorwerpen per persoon. Uiteraard kunt u ook terecht voor adviezen omtrent restauratie, schoonmaken en onderhoud.
Iedereen is van harte welkom!

 

Twitterfeed

Twitter response: "Bad Authentication data."

website realisatie: nmedia ict