Droomaanwinst

Het schilderij 'IJsvermaak' is 25,4 x 37,5 centimeter en geschilderd in circa 1615. Ondanks de afmetingen van het schilderij staat het vol met kleine details, waar Avercamp het patent op leek te hebben. Na bijna 400 jaar is er weer een schilderij van Hendrick Avercamp te bekijken in Kampen.

DROOMAANWINST

Hendrick Avercamp (Amsterdam, 1585 - Kampen, 1634), 'de Stomme van Kampen', is één van de beroemdste schilders van ijsgezichten uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Geboren in Amsterdam, maar getogen in Kampen, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht en zijn inspiratie vandaan haalde. Veel van Avercamps schilderijen zijn geïnspireerd op de winterse landschappen rondom Kampen. Met bijzonder veel detail schilderde hij 'ijsgezichten', vaak met een verhaal en een grapje: een vrijend paartje, een plassend mannetje, een gevallen vrouwtje of een door het ijs gezakte figuur. Hoewel de schilderijen fictieve landschappen verbeelden, zijn er bij vele werken onmiskenbaar elementen in te zien die te vinden zijn in de stad of de omgeving van Kampen. Helaas is er geen enkel schilderij in de stad gebleven, maar zijn deze in het bezit van musea en particulieren in binnen- en buitenland.

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft een groot gebaar gemaakt door een schilderij van Avercamp aan het Stedelijk Museum Kampen in langdurig bruikleen te geven. 

U bent van harte welkom om het te komen bewonderen!

Verhuur en trouwen

Actueel

Problemen op de site

Wegens technische problemen laat onze website momenteel niet de juiste informatie zien. Heeft u vragen over het huidige aanbod in het museum, neemt u dan alstublieft contact op met het museum zelf: 038-3317361

 

Onze excuses voor het ongemak.

Opening Arie Schippers

Op zondag 17 februari opent de tentoonstelling 'Mens wordt hond' van Arie Schippers. Vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom. De opening start om 15.00 uur in onze Gouden Zaal. Na afloop is er uiteraard ruimschoots de tijd om de tentoonstelling - op beide locaties- te bewonderen.

 

Toegang is gratis en u krijgt een hapje en een drankje.

 

Taxatie(mid)dag!

Het museum organiseert op zondag 20 januari tussen 13.00 en 16.00 uur een taxatiemiddag in de Gouden Zaal! Taxateurs Jan Bockweg (taxateur schilderijen en prenten, Epe) en Marius van Ee (taxatie- en adviesbureau, Kampen) zullen uw bijzondere voorwerpen taxeren. Kosten bedragen € 2,- per voorwerp, met een maximum van 2 voorwerpen per persoon. Uiteraard kunt u ook terecht voor adviezen omtrent restauratie, schoonmaken en onderhoud.
Iedereen is van harte welkom!

 

Twitterfeed

Dinsdag bestaat het Stedelijk Museum Kampen 10 jaar. Komt u die dag met ons vieren? Voor de eerste 50 gasten staat er een gebakje klaar!

website realisatie: nmedia ict