Couzijn van Leeuwen

Couzijn van Leeuwen 700x330

Zeilend over de stroom van de verbeelding
Het 1-persoons Koggeschip van Couzijn van Leeuwen

Dit voorjaar is de Koornmarktspoort het domein van beeldend kunstenaar Couzijn van Leeuwen, bekend geworden door zijn werken in karton. In het kader van het Hanzejaar heeft hij een tentoonstelling gemaakt die het midden houdt tussen een antiekverzameling en een Ornithologisch Museum.

Zoals in de late Middeleeuwen het Koggeschip een voortzeilende schakel was tussen landen en mensen in het noordelijk deel van Europa, was hier niet alleen sprake van een handelsroute maar vond er ook een culturele uitwisseling plaats.
Dit zien we op kleinere schaal terug in deze tentoonstelling. Er wordt ons, bij wijze van spreken, een kijkje geboden in het ruim van het 1-persoons Koggeschip van de kunstenaar.

Van Leeuwen toont een dwarsdoorsnede van zijn gehele oeuvre; van de eerste kasten in karton, tapijten, schalen en tafels tot de laatste kartonnen vogels van zijn hand. Daarnaast is er ook een selectie keramiek te zien. Couzijn gebruikt alle zalen en torens van de Koornmarktspoort voor zijn installaties en beelden. Op de magnifieke zolder is een werk te zien dat speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt is. Het betreft een groot terrarium gevuld met dieren en planten, uitgevoerd in papier, plastic en polystyreen in tien tinten wit.
'Mijn handen volgen mijn hart en mijn ogen kijken wat er vervolgens gebeurt...' is een typerende uitspraak van deze man die zichzelf niet zozeer ziet als kunstenaar maar meer als 'iemand die dingen maakt'. Iemand die zich verheugt in wat er al doende ontstaat en ook iemand die zich net zo lang met het werk verhoudt tot het werk zichzelf afrondt. Dan is het tijd voor wat anders en dat kan van alles zijn. Vaak is het kleinste detail in een voltooid werk het startschot voor een volgende actie, een nieuw gezichtspunt en dus een nieuw werk.

Dat is de reden waarom hij er moeite mee heeft afstand te doen van zijn werk, simpelweg omdat zij hem de weg gewezen hebben. Een eigen museum zou de oplossing zijn. Welnu, de Koornmarktspoort verheugt zich om het werk van Couzijn van Leeuwen de komende maanden onderdak te bieden en hem de gelegenheid te geven te doen wat hij verlangt. Namelijk ruimtes in te richten op de manier zoals elk werk afzonderlijk tot stand komt.

Werk met een grote verscheidenheid, getuigend van vakmanschap, precisie en plezier. Een Koggeschip zeilend over de stroom van de verbeelding.

Couzijn van Leeuwen heeft geëxposeerd in diverse musea in binnen- en buitenland, o.a. in het Centraal Museum Utrecht, de Anningahof in Dalfsen, CODA Apeldoorn en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Meer info: www.couzijnvanleeuwen.nl

Couzijn van Leeuwen 340x240-2 Couzijn van Leeuwen 340x240

8 april t/m 25 juni 2017

Koornmarktspoort
IJsselkade 1, Kampen
di t/m za 11.00-17.00 uur
zo 13.00-17.00 uur

Twitter response: "Bad Authentication data."