Kunstlezing OVER HET WERK VAN WENDELIEN SCHÖNFELD 

door Lies Netel

woensdag 22 januari 2020 19:30 UUR

mw dr Lies Netel 825x285

 

Op de tentoonstelling van Wendelien Schönfeld in de Voormalige Synagoge zijn onder de titel Binnen, portretten thuis portretten van familie, vrienden en bekenden samengebracht.

Tijdens de lezing op 22 januari worden haar geschilderde, getekende en gebeeldhouwde portretten onder de loep genomen vanuit de kijker. Er worden verbindingen gelegd naar andere facetten van haar oeuvre en naar de geschiedenis van de Nederlandse kunst.

 

Kleine verschillen

We gaan in op haar kunstenaarschap dat weliswaar wat betreft technieken en onderwerpen aansluit bij de rijke traditie, maar wat betreft invulling ervan weerbarstig en onorthodox is als het leven zelf. Wendelien Schönfeld portretteert mensen ‘om te laten zien dat kleine verschillen ertoe doen’. Voor de kijker kunnen die kleine verschillen het palet vormen voor associaties naar het eigen leven. Lies Netel neemt ons mee van de intieme portretten 'Binnen' naar de plaats en betekenis van Schönfeld in de Nederlands kunst ‘buiten’.

 

Expositiebezoek

Na afloop van de lezing is er gelegenheid om gezamenlijk na te praten en de expositie van Wendelien Schönfeld in de Voormalige Synagoge te bezoeken die hiervoor speciaal extra wordt opengesteld.

 

Lies Netel

Dr. Lies Netel (1959) is zelfstandig kunsthistoricus gespecialiseerd in de Nederlandse moderne kunst. Ze werkt als curator, auteur en docent.

Als conservator van Museum Henriette Polak in Zutphen, leerde ze Wendelien Schönfeld kennen, maakte ze tentoonstellingen van haar werk en kocht ze twee schilderijen van haar aan.

In 2017 promoveerde ze aan de Universiteit Maastricht met een dissertatie (proefschrift) over de nalatenschap van Marianne van der Heijden (1922-1998) een relatief onbekende, Limburgse kunstenares en de betekenis van die erfenis voor de recente geschiedenis van de Nederlandse kunst. In opdracht van verschillende musea deed ze onderzoek naar (deel)collecties moderne kunst en selecteerde ze kerncollecties.

 

 

PROGRAMMA

 

19:00 uur Inloop met koffie en thee

19:30 uur Lezing

20:45 uur Vertrek naar de Voormalige Synagoge, IJsselkade 33, 8261 AC Kampen 

Bezichtigen tentoonstelling, gelegenheid tot vragen, onder genot van een drankje

22:00 uur afsluiting

 

 

Praktische informatie

 

Datum: woensdag 22 januari 2020

Tijd: 19:30 uur

Inloop: vanaf 19:00 uur

Locatie: Gouden Zaal Stedelijk Museum Kampen, Oudestraat 133

Toegang: € 7,50

Vrienden: € 5,00

Graag reserveren via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De lezing wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden Stedelijk Museum Kampen